preskoči na sadržaj

Gimnazija Vladimira Nazora Zadar

 > Naslovnica

Nazorovi maturanti na državnoj smotri stvaralaštva - LiDraNo '22.

Autor: Ivana Brković Pichler, 2. 5. 2022.

Nakon perioda osuđenosti na otuđenost u svakom smislu, pa tako i u kontekstu akademskog napretka i školskih druženja, napokon smo dočekali susret uživo! Ovogodišnja smotra, poznata svakom umjetnički nastrojenom učeniku i njihovim nadobudnim mentorima, održana je u osunčanim Vodicama, počevši sa segmentom srednjoškolskog stvaralaštva 27. travnja.

Naši su se maturanti (Filip Matijević, Marija Tomkić, Petra Marić, 4.d), međutim, događaju pridružili tek dan nakon, budući da se maturalna zabava održavala upravo na dan otvaranja.

Pomalo neispavani i s misterioznim glavoboljama, Nazorovci su se uputili ka susjednoj županiji gdje su pristigli baš na vrijeme!

Svo je troje, zajedno s mentoricom, prof. hrvatskog jezika Ivanom Brković Pichler, sudjelovalo na preslušavanju 10 odabranih radijskih emisija srednjoškolaca Lijepe naše prilikom čega su štošta novoga i zanimljivoga čuli, a i upili, posebice o montaži audio materijala.

Radijska emisija naše škole, naziva Granice intime, s temom pojave sextinga, zavrijedila je pozitivne komentare HRT-ovih novinara i značajnih dramaturginja, posebno zbog činjenice da smo se uhvatili u koštac s temom o kojoj se uporno izbjegava progovarati, a sve je opipljivija u stvarnosti naše djece i mladih.

Učenica Marija Tomkić nakon toga je izvela individualni scenski nastup izvevši lirsku pjesmu našeg vrsnog suvremenog poete Danijela Dragojevića, Tama. Jednostavna, no fascinirajuća scenografija uparena s učeničinim senzibilitetom za uprizorenje onog finog, lirskog, iz žirija je izmamila pohvale na račun istog.

Večer je provedena u mladenačkom druženju i razmjenjivanju dojmova te su komentari afirmirani na okruglom stolu dan nakon.

Još valja spomenuti kako su radijskoj emisiji uvelike doprinijeli učenica 2.c razreda, Lana Šešelja koja je djelovala u pravom smislu novinarskog duha, te učenik Karlo Zurak, 4.d koji se osobito istaknuo u finesama radio montaže, no nažalost nisu bili u mogućnosti uveseliti državnu smotru zajedno s nama zbog ograničenog broja sudionika. Svakako je Lana preuzela štafetu vođe radijske grupe koja će, obogaćena novim saznanjima, stvarati i dalje.

Iako je to bio posljednji LiDraNo za nas (a nekima čak i prvi), ne sumnjamo da će učenici naše gimnazije biti ponovni i skori gosti nadolezećih smotri, pod mentorstvom Nazorovih profesora koji su vječito pripravni za poticanje našeg stvaralaštva!

VIDEO:

Granice intime:  https://youtu.be/VFjpmYVIu04

Tama: https://youtu.be/mYPHxWc6Bcc

Petra Marić, 4. d

 

 

 

 
CMS za škole logo
Gimnazija Vladimira Nazora Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3/2, HR-23000 Zadar / gimnazija-vnazora-zd.skole.hr / ured@gimnazija-vnazora-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju