preskoči na sadržaj

Gimnazija Vladimira Nazora Zadar

 > Naslovnica

Naša Lana na Lux Award Youth Seminaru u Strasbourgu

Autor: Tihana Magaš, 19. 6. 2022.

Zahvaljujući kvalitetnom radu na državnoj i međunarodnoj razini u sklopu programa Škola ambasador Europskog parlamenta naša škola pozvana je na sudjelovanje u edukativnom programu rada Europskog parlamenta. Učenica 2. c razreda Lana Šešelja, inače ambasadorica juniorka u EPAS programu s profesoricom Tihanom Magaš sudjelovala je tako na Lux Award Youth Seminaru u Strasbourgu u Europskom parlamentu.

 

Na seminaru su se okupili srednjoškolci i njihovi profesori iz cijele Europe čije škole provode ovaj projekt.

Na seminaru Lana je imala priliku razgovarati i slušati predavanja od niza zanimljivih stručnjaka u radu Europskog parlamenta poput:

Stephen Clark, direktor u Glavnoj upravi za komunikacije EP-a, Federico Rossetto, voditelj strategijske potpore u Glavnoj upravi za komunikacije EP-a te Sara Marthos koordinator za Škole ambasadore u Europskom parlamentu.

Drugi dio programa bio je posebno zanimljiv jer su sugovornici bili Evelyn Regner, podpredsjednica Europskog parlamenta. Sabine Verheyen, voditeljica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, Michael Downey OBE, predsjednik Europske filmske akademije te počasni predsjednik ocjenjivačke komisije pri Lux filmskoj nagradi Europaskog parlamenta te Matthijs Wouter Knoll, direktor Europske filmske akademije. Ovaj dio je bio posebno zanimljiv jer su sugovornici bili zbilja impresivni. Njihove karijere su neopisivo motivirajuće, a oni su u komunikaciji bili izuzetno susretljivi, jednostavni i vrlo konstruktivni. Ono što nas je posebno razveselilo je što su se našoj Lani nakon postavljenih pitanja poslije predavanja ovi izvrsni ljudi javili i ostavili dodatne kontakte putem kojih bi Lana mogla ostvariti svoje ideje za projekte i dobiti sve odgovore koje ju zanimaju u daljnjem radu i kao učenica, buduća studentica, a tko zna, možda i zaposlenica u Europskom parlamentu.

Posljednji dio radnog posjeta Europskom parlamentu Lana je imala priliku prisustvoati i samoj sjednici Europskog parlamenta. Slušala je tako povijesni govor predsjednika ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuka koji je naglasio važnost ulaska Ukrajine u Europsku uniju i apelirao na zaustavljanje rata! Sa 16 godina čuti tako nešto, zaista je događaj koji se ne zabravlja.

Potom je uslijedila svečana ceremonija dodjele filmske nagrade Lux. U finalu su bila tri filma čiji su predstavnici također nazočili svečanoj ceremoniji:

“Flee”, danskog redatelja Jonas Poher Rasmussen. “Great Freedom” austrijskog redatelja Sebastian Meise, “Quo vadis Aida?” i redateljice Jasmila Žbanić iz Bosne i Hercegovine. Nagradu je odnio film „Quo vadis, Aida“. Posebno je bilo emotivno jer je uz redateljicu Žbanić govorila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Naravno, bilo je i malo vremena za upoznavanje Strasbourga i Frankfurta što je samo dodalo „šušta i gušta“ Laninom ambasadorskom putovanju.

Bravo Lana!

 
CMS za škole logo
Gimnazija Vladimira Nazora Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3/2, HR-23000 Zadar / gimnazija-vnazora-zd.skole.hr / ured@gimnazija-vnazora-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju