preskoči na sadržaj

* * *

Učenici naše škole na svoj su način obilježili Međunarodni Dan žena 2012., ali i dan solidarnosti, jednakosti i ravnopravnosti.   

Povijest Međunarodnog Dana žena već je svima poznata i nema osobe (bar kad je o Nazorovcima riječ) koja nije čula za 1857. godinu kada su zaposlenice u industriji tekstila i odjeće u New Yorku krenule u borbu za ravnopravnost spolova. Iako borba za ravnopravnost kreće još od najranijih vremena matrijarhata i patrijarhata, ta godina smatra se prvim ozbiljnijim pokretom za prava žena, majki, kućanica, zaposlenica. Kada je riječ o Danu žena, nezaobilazan je i spomen "pionirke" Clare Zetkin, njemačke socijalistice u toj neprestanoj borbi, na čiji je prijedlog 1910. godine utemeljen ovaj dan.

Ovaj dan odlučili smo obilježiti na vrlo jedinstven i kreativan način praveći (ne)službenu zastavu škole pod geslom "U različitosti jednaki i to je baš predivno". Zadatak je bio na platnu oslikati svoj dlan i upisati ime jedne muške i jedne ženske osobe koja nas je svojim djelovanjem, radom i pozitivnom energijom zadužila i ostavila vječni trag, bilo na nas same ili na čovječanstvo. Na platnu se našlo zaista raznoliko, ali i hvalevrijedno društvo – od profesora i ravnatelja škole, znanstvenika, povijesnih ličnosti, roditelja ali i osoba iz kršćanskog života. Nismo zaboravili napisati ni pozitivne misli uz svoj dlan kako bi slika bila potpuna.
Iako smo krenuli sramežljivo, sa svega par ruku, ubrzo su nam se pridružili i učenici iz drugih škola koji su s velikim zanimanjem, odobravanjem, ali i aktivnim sudjelovanjem dali svoj doprinos ovom platneno, ručno, kreativno "nazorovskom"  kaosu.
Ravnatelj škole, profesori ali i stručna služba s velikim odobravanjem, ali i ponosom gledali su stvaranje ovog šarenog učeničkog kozmosa u kojem su pokazali kako nije bitno kojeg je tko spola, svjetonazora, religije, glazbenog ukusa, stila odijevanja ili prosjeka ocjena, već je samo i jedino bitno kakav je tko čovjek i koliko je spreman od sebe i svoje ljubavi dati za druge.

Autorica: Tihana Magaš                                                                                             
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milomir Menciger   datum: 9. 3. 2012.

NATJECANJA 2021.

 

 


Državna matura

*

Poštovani maturanti,

1. prosinca 2020. započinju prijave ispita državne mature za ljetni rok školske godine 2020./2021. i traju do 15. veljače 2021. godine do 12.00 sati. Detaljne upute nalaze se u priloženim dokumentima. 

Ispitna koordinatorica:

Janja Pedić

INFORMACIJE

VREMENIK

 

 


COVID-19

***

 


Kalendar rada


Udžbenici

PROJEKT


Službenik za zaštitu podataka

Kontakt:

e-mail: zoran@apsplit.hr

telefon:021/319-816

telefaks:021/319-815


Upisi

FINANCIJSKA IZVJEŠĆA

Anketa
Što misliš o uvođenju e-Dnevnika u nastavu?


preskoči na navigaciju