preskoči na sadržaj

Karlo na Novigradskom proljeću

 

Naš učenik Karlo Gržan sudjelovao je na 26. Školi stvaralaštva Novigradsko Proljeće koja okuplja darovite učenike iz Hrvatske motivirane za rad u kreativnim radionicama. Ovo je njegovo peto sudjelovanje i jedini je predstavnik naše županije na tom događaju, pa smo osobito ponosni zbog toga. U nastavku pročitajte negovu priču.

 


 

Novigradsko Proljeće učilište je darovite djece i profesora, jedino takve vrste u Hrvatskoj i Europi. Komisija godišnje selekcijom odabire sudionike, a to su : učenici, hospitanti (studenti i profesori), voditelji (profesori i akademici), stručni tim… Škola u sedmodnevnom radu ostvaruje unaprijed ugovorenu temu kroz 4 segementa: riječ, sliku, zvuk i pokret. Školu organizira Ministarstvo Znanosti, obrazovanja i sporta, a odnedavno i Agencija za odgoj i obrazovanje.  Škola je s radom započela 1974. kao „Listopad u Novalji“ kad je prof. Mirko Todorić utemeljio instituciju darovitih učenika. Nakon 14 godina škola se seli u Novigrad – Cittanova, Istra u školu Rivarela, a od 1997. ulazi u sustav hrvatskog školstva. Danas škola okuplja oko 200 učenika i 50 profesora godišnje, sastoji se od 20 radionica i usmjerenja, polaznici su iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Lokacije Novigradskog Proljeća su Grad Novigrad-Cittanova, škola „Rivarela“, Scuola elementare Italiana di Cittanova, Laguna Novigrad (Hotel resort) gdje sudionici odsjedaju. Službena himna izvodi se na otvaranju i zatvaranju prilikom kojih se odvija primopredaja ključeva grada, te predsjednik RH i delegacije šalju i čitaju poruke. Rad je strukturian na način da škola počinje u 9:00 -13:00, a druga smjena od 16:00-19:00. S obzirom da smo smješteni u hotelu, između školskih aktivnosti  imamo vremena za sport ili wellness.

Navečer su programi i eventi koje svi polaznici prate ili u njima sudjeluju. Ima oko 20 radionica koje ostvaruju temu. Primjerice za sliku možemo odabrati: klasično  slikarstvo, scenografiju, fotografiju, kinematografiju, grafiku.  Za pokret je ponuđena plesna i čak 3 glumačke grupe. Za riječ literarna ili novinarstvo, a za zvuk pjevanje i zbor, skladateljska radionica, scenska glazba i orkestar.  Ja na Novigradskom Proljeću sudjelujem već 5 godina. Svake godine sam u Slikarsko-scenografskoj radionici. Načelo rada je slikarstvo i razvijanje likovnih tehnika unutar prostora (murali, kazališna i filmska scenografija) različitim materijalima. Voditelj je Theodor De Canziani. Ove godine proslavili smo jubilej 40 godina škole stvaralaštva. Tradicionalno se snimala milenijska fotografija, imali smo posebno izrađenu tortu, pustili smo 40 lampiona u nebo, u more bacili poruke u boci i dr.

Radovi se prezentiraju u različitim objektima poput dvorana i galerija. Najuzvišenijim događajem smatra se koncert u crkvi Sv. Pelagija, a izvođači su isključivo polaznici Novigradskog proljeća. Ove godine sam sudjelovao na 2 načina: idejnim rješenjem i izradom nove zastave koja je podignuta na jarbol, te recitiranjem Himne Slobodi (I.Gundulić, J.Gotovac). Koncert službeno završava himnom u čast zaštitniku Sv.Pelagiju.

Na kraju škole svi učenici dobivaju svjedodžbe i priznanja koje potpisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali ono što je najvažnije su nova ili obnovljena stara prijateljstva iz cijele Hrvatske.

VIDEOPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 30. 4. 2015.

***

 


PROJEKT


Kalendar rada


Udžbenici

Upisi

Državna matura

 

Kalendar polaganja 2020.


Anketa
Što misliš o uvođenju e-Dnevnika u nastavu?FINANCIJSKA IZVJEŠĆA
preskoči na navigaciju