preskoči na sadržaj

Na Ljetnoj školi SEMEP-a u Komiži


MEDIJI O NAMA:

Zadarski list, 30. srpnja 2015.

Gimnazija Vladimira Nazora već devetu godinu za redom sudionik je ljetne škole SEMEP-a, međunarodnog ekološkog projekta očuvanja okoliša jugoistočnog Sredozemnog mora koji se održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a i kojemu je glavni cilj poticanje ekološke svijesti kod mladih. Tako su se ovih dana s Komiže na Visu, gdje je održana ljetna škola SEMEP-a, zajedno sa svojom mentoricom i profesoricom biologije Sanjom Fabac vratile učenice 3.d razreda Iva Bučić i Sara Knežević koje su na Visu predstavile svoj istraživački rad i školski projekt pod nazivom "Biljni ekstrakti kao antibiotici." U njemu su učenice istražile kako ekstrakti nekih biljaka sa zadarskog područja djeluju na određene bakterijske sojeve.
- S obzirom da se u moderno doba često koriste antibiotici za razne bakterijske bolesti, a oni osim pozitivnog djelovanja imaju i brojne negativne posljedice na zdravlje čovjeka, učenice su istražile na koji način bi ih se moglo zamijeniti nečime iz prirode kako bi se njihova upotreba mogla svesti na minimum, pojašnjava profesorica Fabac, te ističe kako su Iva i Sara proučavajući literaturu naišle na brojne primjere o djelovanju eteričnih ulja biljaka na mikroorganizme. Istražile su tako baktericidno djelovanje nekih eteričnih ulja, te odabrale četiri biljke koje rastu na zadarskom području - timijan, lavanda, smilje i kadulja.
Nakon proučavanja literature, doznajemo dalje, Nazorove gimnazijalke ubrale su kadulju i lavandu, te napravile ekstrakciju ulja u kemijskom kabinetu Prirodoslovno-grafičke škole kako bi saznale da li odabrana eterična ulja djeluju baktericidno na određene bakterijske kulture. Ulje smilja dobile su iz jedne destilerije u okolici Zadra, a ulje timijana od splitskog PMF-a.
Djelovanje ovih biljnih ekstrakata na bakterije Iva i Sara istraživale su u suradnji sa Službom za mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, a velikodušnu pomoć u izradi dobile su i od inženjerke Biljane Perica.
- Rezultat rada, kaže dalje mentorica Sanja Fabac, pokazao je da su najveće inhibicijske zone, tj. zone u kojima se bakterije nisu razvijale dobivene kod ulja timijana, dok je iznenađenje predstavljalo slabo djelovanje ulja smilja, s obzirom da se ono u literaturi opisuje kao snažan antiseptik. Također, rezultat je i neočekivano slabo djelovanje ulja kadulje na uzročnike respiratornih bolesti, doznajemo još od prof. Fabac o istraživačkom radu čiji bi se rezultati mogli upotrijebiti kod liječenja bolničkih infekcija. Naime, pacijenti bi se, kako u svom radu navode Iva i Sara, mogli tretirati sredstvima na bazi timijana koja bi mogla biti uspješna u borbi protiv MRSA-e (oblik bakterije Staphylococcus aureus). Riječ je o bakteriji koja je inače fiziološki stanovnik ljudske kože, ali za kronične, ležeće bolesnike kojima je imunitet jako oslabljen ona može biti čak i letalna.
Inače, ova tradicionalna ljetna škola na Visu koja popularizira prirodoslovlje, i na kojoj je ove godine sudjelovalo 26 škola iz cijele Hrvatske, učenicima je bila prigoda za međusobno upoznavanje i druženje, ali i da kroz svoje projekte razviju sklonost prema istraživačkom radu i znanstvenom pristupu temi. Gimnazija Vladimira Nazora do sada je u projektu SEMEP sudjelovala s raznim temama, a prošle godine također se uspješno predstavila i radom o destilaciji smilja.
 


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Fabac   datum: 24. 7. 2015.

***

 


PROJEKT


Kalendar rada


Udžbenici

Upisi

Državna matura

 

Kalendar polaganja 2020.


Anketa
Što misliš o uvođenju e-Dnevnika u nastavu?FINANCIJSKA IZVJEŠĆA
preskoči na navigaciju