preskoči na sadržaj

Na izložbi "Krakovske jaslice"

Učenici 1.a razreda s razrednicom Sanjom Fabac posjetili su u srijedu, 7. prosinca 2016. izložbu Krakovske jaslice u Gradskoj loži. 

Krakovske jaslice fenomen je iz Krakova, koji je nekad bio glavni grad Poljske. Izložbu je  organizirao Narodni muzej Zadar u suradnji s  Povijesnim muzejem  grada Krakova. Ova izložba izlaže se prvi put u Hrvatskoj.  S obzirom da Krakov ima puno spomenika i bogat je tradicijom, brojni umjetnici - amateri su se dosjetili kako prikazati to na jedan poseban način pa su počeli izrađivati jaslice u kojima je sažeta umjetnost i arhitektura brojnih Krakovskih spomenika. Njihove kreacije od kartona, papira, ukrasnih listića, sjajnih folija i drugog materijala prikazuju scenu Isusova rođenja u toj specifičnoj formi koja se razvila u 19. stoljeću. U 20. stoljeću popularnost im se proširila i postala model suvremenog  zanatstva.


„Mi zapravo vjerujemo da se Isus rodio u Krakovu i sve te scene zatvaramo u prostor grada“, kaže Michal Niezabitowski, ravnatelj Povijesnog muzeja grada Krakova.

Krakovske jaslice izrađuju se za tradicionalno „Natjecanje za najljepše Krakovske jaslice“ koje organizira Povijesni muzej grada Krakova (MHK).

Učenici su bili oduševljeni detaljima, igrom boja i razigranošću ovih prikaza, a opet impresionirani vremenom i trudom uloženim u izradu ovih jaslica.

FotoPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 8. 12. 2016.

***

 


PROJEKT


Kalendar rada


Udžbenici

Službenik za zaštitu podataka

Kontakt:

e-mail: zoran@apsplit.hr

telefon:021/319-816

telefaks:021/319-815


Upisi

Državna matura

 

Kalendar polaganja 2020.


Anketa
Što misliš o uvođenju e-Dnevnika u nastavu?FINANCIJSKA IZVJEŠĆA
preskoči na navigaciju