2013-04-24 10:13:03

Ante i Lujo drugi na državnom natjecanju iz povijesti

Novi uspjeh Ante i Luje na Državnom natjecanju iz povijesti.

U Lovranu je od 17.-19. travnja 2013. održano Državno natjecanje iz povijesti. U kategoriji samostalnih istraživačkih radova Ante Lucin i Lujo Stanišić iz 3.f razreda, koje je kao mentor pratio profesor povijesti Igor Artić, osvojili su drugo mjesto. Na natjecanje je bilo pozvano 15 najbolje ocijenjenih radova nakon održanih županijskih natjecanja.
 
 

Lovran je prekrasno mjesto smješteno na Liburnijskoj rivijeri, bogato kulturno povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama. Natjecanje je održano u Osnovnoj školi Viktora Cara Emina,a na natjecanju je sudjelovalo 250 učenika i mentora.

Naši učenici su koristeći antičko staklo kao povijesni izvor istražili i opisali svakodnevni život ljudi antičkog Zadra. Proučili su različite segmente života: trgovinu, obrtništvo, medicinu, kozmetiku, pogrebne običaje, gastronomiju. Članovi državnog povjerenstva pohvalili su način obrade teme, a posebno su bili impresionirani kozmetičkim pripravcima i ribljim umakom koji su Ante i Lujo pripravili prema antičkim receptima i donijeli na natjecanje. Nakon trećeg mjesta koje su ostvarili na prošlogodišnjem državnom natjecanju, ovim rezultatom Ante Lucin i Lujo Stanišić su potvrdili da pripadaju najužem krugu najboljih mladih istraživača prošlosti u Hrvatskoj. Konačni poredak radova možete vidjeti OVDJE.   Ante i Lujo nakon proglašenja sa priznanjima       Detalj sa otvorenja  

Gimnazija Vladimira Nazora