2013-07-05 13:06:23

Amarenina zadarska pustolovina

Učenici naše škole mogu se pohvaliti nizom uspješnih projekata u protekloj školskoj godini. Jedan takav je i „Amarenina zadarska pustolovina“, edukativno-zavičajna slikovnica koju su u potpunosti pod mentorstvom prof. Tihane Magaš napisali i kreirali učenici naše škole. Preciznije, njih 9 veličanstvenih. Njihova imena sigurno treba zapamtiti jer su uistinu neprocjenjivi biser naše škole: 

Valentina Dražić, Lucia Ikić, Roberta Karinja, Marija Kovačić, Nina Peručić, Lucija Plantak, Nina Radošević, Dora Valčić, Filip Živaljić.

 

Naslovnica slikovnice                                                                                              (klikni na sliku za punu veličinu)

Priča je krenula natječajem Naklade za razvoj civilnog društva „Otisak srca“ u kojem se morao osmisliti inovativini model volontiranja u kojem će se iskazati međugeneracijska solidarnost. Učenici su pod mentorstvom prof. Tihane Magaš osmislili projekt i za svoj dosadašnji volonterski rad dobili plaketu i nagradu „Otisak srca“ i novčanu nagradu od 10 000 kuna koje su potrošili na izadavanje i grafičko oblikovanje svog prvijenca, neponovljive „ Amarenine zadarske pustolovine“.

 

                     

 

 

 

 

 

 

Promocija „Amarenine zadarske pustolovine“ bila je 08. svibnja 2013. u Zadru. Sam događaj bio je podjeljen u dva dijela i na dvije lokacije. Prvi dio promocije bio je na Narodnom trgu gdje su učenici  u 3D verziji napravili svojevrsnu inačicu igrice „Čovječe ne ljuti se“, ali na temu grada Nina - kao nastavaka Amarenininh pustolovina Zadarskom županijom. U igrici ste tako mogli putovati ninskim spomenicima, ploviti u starohrvatskom brodu Condura Croatica (koju su izradile učenice 4 e razreda), obići repliku Višeslavove krstionice ili ckrve Svetog Križa (koje je izradio vrsni ninski umjetnik Petar Magaš), posjetiti rimski hram, crkvicu Svetog Nikole, upoznati Grgura Ninskog, Petra Zoranića i kneza Branimira, prijeći preko mostova, zapjevati s ninskom klapom i zasvirati s kudom Branimir ( te figurice i replike izadile su učenice 3f razreda). Na trgu su nam se pridružili i učenici drugog razreda osnovne škole Petra Preradovića iz Zadra te vrtićoljupci iz dječjeg vrtića „Galeb“. Na trgu su se i dijelile slikovnice, a učenici gotovo svih razreda (uz nezaobilazni 4 e posebno moram pohvaliti ostale maturante na čelu s 4f kao i naše prvaše koji  su odradili posao poput pravih profesionalaca) su animirali djeci, ali brojne znatiželjnike koji su s oduševljenjem proučavali naš uradak.

Osjetite djelić atmosfere:

Drugi , svečani dio promocije odvijao se u klaustur Kneževe palače. Promociju je otvorio ravnatelj Rade Šimičević, a riječi ohrabrenja i pokoji savjet udijelila je i jedna od recenzentica slikovnice poznata urednica i književnica Željka Horvat-Vukelja koja je također nekoć bila učenica naše gimnazije.  Program je obogatio i pjevački ansambl škole pod vodstvom profesorica Ive Klarić Mustać i Jelene Vlašić te klapa učenika 2f razreda Andreja Karića.  Koliko je liijepo bilo stoji i u e-mailu koji smo nedavno primili od recenzentice Horvat- Vukelja :

„prošla su već gotovo dva tjedna otkad smo se vidjeli, a ja još uvijek svakog dana mislim na naš lijepi susret u Zadru. Sve je bilo vrlo lijepo i vrijedno da se za cijeli život ponese u srcu. Kaže se da ljudi s vremenom zaborave lica, imena, događaje, datume, ali  da nikad ne zaborave emocije i ozračje. A ozračje onoga dana bilo je divno i nezaboravno“

Srećom, Amarenina pustolovina i dalje se nastavlja. Učenici su već podijelili veliki dio slikovnica po školama zadarske županije, ali i šire. Ponosni smo što je slikovnica dijelom brojnih knjižnica iz svih dijelova Hrvatske, a posebno što je postalo i dijelom projekta „U obitelji mi čitamo svi“ u kojem je 126 škola iz cijele Hrvatske dobilo našu Amarenu za svoj trud i vrijedan rad tijekom cijele godine.

Posebno hvala svima koji su svoje vrijeme, rad, krativnost, maštu, a najvažnije dio sebe i svog srca utkali na stranice naše slikovnice, ali i onima koji su svojim vedrim duhom i prekrasnom interpretacijom doprinjeli da naša Amarena i njena vila Zara dođu do srca svih mališana i kroz priču što bolje upoznaju naš Zadar. 

 

Za one kojima dobrih priča nije dosta o našim Amareninim avanturama pogledajte na sljedećim linkovima :

http://www.voxportal.hr/video/amarenina-zadarska-pustolovina/7942.html

http://djh.hrt.hr/component/content/article/479-emisija/dnevne-najave-25/7986-amarenina-zadarska-pustolovina

http://www.ezadar.hr/clanak/predstavljena-slikovnica-amarenina-zadarska-pustolovina

http://www.zadarskilist.hr/clanci/09052013/tragom-amarenine-zadarske-pustolovine


Gimnazija Vladimira Nazora