2013-11-15 12:05:14

Posjet izložbama i Državnom arhivu

Učenici naše škole proteklih su tjedana bili zaposleni obilaskom izložbi i posjetu Državnom arhivu u Zadru. Tako su u sklopu nastave likovnog odgoja posjetili izložbu na Narodnom trgu posvećenu velikom hrvatskom umjetniku Ivanu Meštroviću u pratnji profesorica Ivanke Radulić i Svjetlane Pere. Tom prigodom su uživali u razgledavanju čak 20 skulptura i reljefa u mramoru, drvu, gipsu i bronci te 10 crteža i litografija.

Osim uživanja i upoznavanja s djelima velikog Ivana Meštrovića učenici su u sklopu dodatne nastave iz povijesti posjetili Državni arhiv u Zadru u pratnji profesorice Tihane Magaš. Ulogu domaćina preuzela je izvrsna državna arhivistica Tamara Šarić Šušak koja je učenike upoznala s građom od prvorazrednog značenja za povijest Dalmacije od 10 stoljeća. Učenici su imali priliku pogledati veliki broj spisa, inkunabula, matičnih knjiga na latinskim, talijanskom pa čak i turskom jeziku i vidjeti pisma poput kurzivne gotice, beneventane, karoline i arapskog pisma. Učenici su se upoznali s restauratorskim odjelom gdje su naučili kako pravilno arhivirati, katalogizirati i čuvati arhivsku građu.

I kako je veliki Rubinstein rekao „Čovjek radeći misli i misleći radi“, mi kroz praksu svoja naučena znanja itekako nastojimo primjeniti kroz kvalitetan rad, istraživanja i suradnju s velikim stručnjacima našeg područja. 

 

 

 

 


Gimnazija Vladimira Nazora