2013-11-18 11:27:29

Dan sjećanja na Vukovar

Bitka za Vukovar je najveća i najteža bitka u Domovinskom ratu. Vukovar je bio pod opsadom 87 dana od strane tzv. Jugoslavenske narodne armije i četničkih paravojnih postrojbi. Bitka je završila 18. studenoga 1991. godine neusporedivim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Vukovar nije samo Grad, on je simbol svehrvatske obrane, junaštva i žrtve za nezavisnu Republiku Hrvatsku.

 

Oslobodilačke akcije hrvatske vojske- Maslenica, Bljesak i Oluja donijele su ubrzane pregovore o povratku Vukovara u okvire hrvatskog suvereniteta, da bi se 15. siječnja 1998. godine Vukovar kao i cijelo Podunavlje vratilo u granice vlastite domovine

Hrvatski sabor je 18. studenoga proglasio Dan sjećanja na Vukovar kao spomen dan na tragediju cijelog jednog grada koji je svoju patnju i junačku obranu utkao u hrvatsku slobodu i nezavisnost. Poštujući Vukovar, njegovu patnju, njegovu žrtvu i njegove junake , poštujemo sve žrtve i junake Domovinskog rata diljem lijepe naše.

Tu u našoj neposrednoj blizini, na isti dan, izvršen je brutalni masovni zločin nad nevinim žrtvama Škabrnje. Nigdje kao u Vukovaru i Škabrnji hrvatski narod nije za slobodu ispio toliko krvavih kaleža.

Poštujući nemjerljivu vukovarsku žrtvu poštuju se, skupa s njom, sve žrtve u Domovinskom ratu od Vukovara do Škabrnje, od Dubrovnika do Gospića, od Osijeka do Šibenika, od Zadra do Karlovca.

Domovinski rat i žrtve koje je pretrpio hrvatski narod nikad ne smiju pasti u zaborav.

U tom smislu Vukovar postaje trajni i univerzalni simbol, ne samo stradanja, rata i razaranja, nego trajne ljudske potrebe za mirom i nesmetanim razvitkom kao što je tijekom povijesti postala i znamenita vučedolska golubica.

Spomen akcija I u mom gradu Vukovar svijetli u holu škole će se na za to određenom mjestu danas zapaliti svijeća u znak sjećanja i odanosti prema Vukovaru i njegovim žrtvama. Paljenjem svijeća šaljemo poruku zajedništva svih građana Hrvatske, da jedno malo svjetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve hrvatske branitelje i za sve koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

                                                                                                                 

Ravnatelj:

Rade Šimičević

 

Svijeće i cvijeće za Vukovar

 

Srca za Vukovar i Škabrnju

 

 

Fotogalerija.

 

Objavljeno u medijima.


Gimnazija Vladimira Nazora