2014-12-18 21:44:36

Diplôme d´Études en Langue Française

U srijedu, 17. prosinca, u knjižnici naše škole upriličena je svečana dodjela diploma učenicima koji su u prošloj školskoj godini polagali ispite iz poznavanja francuskog jezika, takozvani «DELF scolaire»  (Diplôme d´Études en Langue Française).

 

Radi se o diplomi koju strancima izdaje Ministarstvo obrazovanja Republike Francuske, usklađenoj s normama Vijeća Europe, a sastoji se od šest međusobno neovisnih diploma koje odgovaraju sustavu šest razina Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ).

Jedna od prednosti tog sustava jest da se svaki ispit položen u Hrvatskoj priznaje u bilo kojoj od preko sto pedeset drugih zemalja gdje se ti ispiti održavaju, uključujući i Francusku.

 

U našoj školi ti se ispiti održavaju već treću godinu, a vode ih ispitivačice Valerie Derkx, lektorica sa Sveučilišta u Zadru i Svjetlana Pera, profesorica francuskog jezika.

Do sada je nekoliko naših učenika uspješno položilo taj ispit, a naša bivša učenica Marta Ugarković sada i studira na sveučilištu Sorbonne u Parizu, druga studira francuski jezik u Zagrebu (Lucija Plantak) i nekoliko njih također francuski jezik u Zadru (Andrej Novak, Hrvoje Knez, Sara Čulina i Anita Šarlija).

Na ovogodišnjoj dodjeli, diplome i prigodne darove učenicima je svečano uručio gosp. Frédéric Germain, ataše za obrazovnu i audiovizualnu suradnju pri Francuskom institutu u Zagrebu. Nazočne je pozdravio i ravnatelj Rade Šimičević i izrazio im čestitke i podršku za daljnji rad.

Diplome za nivo A1 dobili su naši bivši učenici Nensi Marinović, Eufemija Telac, Ante Lucin, te sadašnje učenice 4. razreda: Maja Pavić, Matea Čirjak, Marina Dejanović, Dea Cvitkušić, Blanka Vrkić, Marija Piknjač i Lucija Bačkov.

Diplomu za nivo A2 dobio je Hrvoje Knez, a za nivo B1 Andrej Novak, naši također bivši učenici.

Čestitamo svima njima, a poželimo također mnogo uspjeha i novim učenicima koji se i ove školske godine pripremaju za polaganje.

 

FOTOGALERIJA


Gimnazija Vladimira Nazora