2020-05-17 11:17:59

LIKOVNI RADOVI EME RAŠIN I PETRE BUGARIJA NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI U ČEŠKOJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Već drugu godinu za redom, likovni radovi učenika naše škole su odabrani za Međunarodnu izložbu dječje likovne umjetnosti u Češkoj. Riječ je o izložbi, u organizaciji Memorijalnog centra Lidice, koja se organizira svake godine, u spomen na svu djecu stradalu u mjestu Lidice nedaleko Praga tijekom Drugog svjetskog rata, kao i na svu ostalu djecu koja su postala žrtve svih ratnih stradavanja. Pravo na sudjelovanje imaju djeca od 4 do 16 godina starosti koja na zadanu temu koja je određena u suradnji s UNESCO-om mogu prijaviti svoje likovne radove.

            Kako je Generalna skupština UN-a proglasila 2020. međunarodnom godinom zdravlja biljaka, 48. Međunarodna izložba dječje likovne umjetnosti je posvećena temi krajolika. Iz 78 zemalja svijeta, ove godine je na natječaj pristiglo ukupno 22 216 likovnih radova, a za izložbu ih je odabrano 1403 iz 76 zemalja. Od 533 likovna rada iz Republike Hrvatske iz 69 odgojno – obrazovnih ustanova za izložbu ih je odabrano 17 iz 8 odgojno – obrazovnih ustanova, među kojima i dva rada naših učenica Eme Rašin iz 2.d i Petre Bugarija iz 3.e razreda. Ema Rašin se tako predstavila slikom Perla mora rađenom u tehnici pastela, a Petra Bugarija žičanom skulpturom Slikar s pejzažem na štafelaju.

           Svečanost uručenja priznanja za hrvatske učenike, održat će se krajem ove godine u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke.


Gimnazija Vladimira Nazora