preskoči na sadržaj

Gimnazija Vladimira Nazora Zadar

Knjižnica

 

O KNJIŽNICI GIMNAZIJE VLADIMIRA NAZORA
 
 
 
 
 Službeni naziv naše gimnazijske knjižnice glasi "Đačka knjižnica Vice Vlatkovića i Gojka Matuline" po svirepo ubijenim profesorima naše škole 9. listopada 1972. godine. Obavijest o tome sa fotografijama tragično stradalih profesora, koje svi oni koji su ih poznavali pamte samo po dobru, uokvirena je i obješena na zid kao podsjetnik na naše kolege.
 
 
Kratka povijest knjižnice 
 
Iz izvještaja Gimnazije za školsku godinu 1953/54. vidimo da je knjižnica brojila 3 517 svezaka. Školske godine 1974/75. raspolagali smo knjižničnim fondom od 12 792 sveska i to beletristike oko 51%, a stručne literature okio 49%, što je sasvim u skladu sa normama za školske knjižnice. Zbog fuziranja škola u veliki «Centar Jurja Barakovića» (djelovao od 1978. do 1993.), broj knjiga se smanjio zbog toga što se vrlo malo nabavljalo, a dosta dotrajalih knjiga otpisivalo. Godine 1993. Gimnazija se ponovo odvaja od Centra kao samostalna ustanova. Pri podjeli knjižničnog fonda Centra, našoj Gimnaziji pripalo je 9 000 svezaka.
 
 
 Knjižnica danas
 
 
 
Prema godišnjem izvještaju iz 2007/08. stanje knjižničnog fonda je sljedeće: 3 563 knjiga u novoj knjizi inventara (koja se vodi od god. 1995. do danas) te 5 711 knjiga u staroj knjizi inventara, što zajedno daje broj od 9 274 svezaka.
Knjižnica raspolaže sa 281 udžbenika, koji su inventarizirani posebno, pretplaćeni smo na 28 časopisa, a imamo i 28 jedinica razne neknjižne građe (video i audio kazete, CD diskovi).
Knjižnični fond neprestano se obnavlja, koliko to dopuštaju skromne financijske mogućnosti, a dotrajale i zastarjele knjige otpisuju se u skladu sa pravilnikom o otpisu knjižnične građe.
 
Naši knjižničari su:
 
Zdenka Rogić, dipl.knjižničar
SMJENA A (1. i 3. razredi) 
 
Ante Prtenjača, dipl. knjižničar
SMJENA B (2. i 4. razredi)
 
 
 
 
Vizija budućeg razvoja
 
 
 
 
Stalno obnavljanje fonda knjižnice i ulaganje u nju imperativ je ako u bliskoj budućnosti želimo knjižnicu koja će biti multimedijalan prostor pogodan za raznovrsne aktivnosti: razne izložbe, književne večeri i slično. Škola u skladu sa svojim financijskim mogućnostima ulaže u knjižnicu pa se naročito fond knjiga za lektiru obnavlja i obogaćuje svake godine. Učenici se u prvom razredu dovode u knjižnicu i upoznaju s njom, što je rezultiralo većim interesom za učlanjenjem u posljednjih nekoliko godina. Knjižnica raspolaže aparatom za fotokopiranje te trima računalima.
Aktivnosti knjižnice obuhvaćaju i organiziranje književnih večeri, tako da smo prošle školske godine ugostili trojicu zadarskih pjesnika, a isto planiramo i za ovu školsku godinu. U bliskoj budućnosti nadamo se obnovi prostora naše školske knjižnice kako bi ona odgovorila na izazove vremena i postala kulturno središte škole u pravom smislu te riječi.
 
 
Senka Weber, dipl. knjiž.
CMS za škole logo
Gimnazija Vladimira Nazora Zadar / Perivoj Vladimira Nazora 3/2, HR-23000 Zadar / gimnazija-vnazora-zd.skole.hr / ured@gimnazija-vnazora-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju